Bel ons

026-3894777
Sluiten
Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Oké’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.
 

Cookie-voorkeuren

Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Oké’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.



Zet analytische cookies aan of uit.


Effectief. Zuiver. Betaalbaar.Lees hier waar wij voor staan

Natural Multi

  • Natural Multi

  • (3)
  • 90 softgel-capsules
  • Een uniek multivitamine-supplement, vol met écht natuurlijke vitamines
  • Vrij van synthetische vitamines
  • Bevat alleen veilige doseringen
  • Vrij van de potentieel schadelijke mineralen ijzer en chroom(picolinaat)
  • Aantal
    -
    +
Natural Multi
1 x €25,90
3 x €23,90
6 x €22,90
12 x €21,90
Prijs 1 stuk
€25,90
Vanaf 3 stuks
€23,90
Vanaf 6 stuks
€22,90
Vanaf 12 stuks
€21,90
Aantal:
-
+
thttht 30 juni 2025


Op voorraad

Inhoud

Een pot bevat 90 softgel-capsules met natuurlijke vitaminen en mineralen.

Inhoud per dagdosering van 2 softgel-capsules:

  % ADH
Nat. Prov. A
Nat. Vit. B1
Nat. Vit. B2
Nat. Vit. B3
Nat. Vit. B5
Nat. Vit. B6
Nat. Vit B11
Nat. Vit B12
Nat. Vit. C
Nat. Vit. D3
Nat. Vit. E
Nat. Vit. K2
Koper
Jodium
Luteine
Magnesium
Molybdeen
Selenium
Silicium
Zink
560ug
3,3mg
3,0mg
5,1mg
5,7mg
3,3mg
105ug
2,50ug
80mg
25ug
5,1mg
30ug
0,5mg
150ug
1mg
150mg
25ug
55ug
10mg
7mg
70%
300%
214%
32%
95%
236%
52%
100%
100%
500%
42%
40%
50%
100%
-
40%
50%
100%
-
70%


% ADH = Percentage aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Dosering

De aanbevolen dosering bedraagt 2 softgel-capsules per dag. Bij voorkeur innemen halverwege een vethoudende maaltijd.

Ingrediënten

Koudgeperste extra vierge olijfolie, visgelatine, vitaminerijke extracten (van Amla, Tulsi, Citroen, Guave, Soja-olie, Natto en Blakeslea Trispora), mineralen, glycerol, bijenwas, lecithine, geïnactiveerd gist, karamel, bamboe extract, vitamine D3 uit wolvet.

Allergenen:
Bevat sojaolie.

 


Onderzoek UV-straling

In 1997 voerde inspannings- fysioloog Kris Kuiper samen met inspanningsfysioloog en toxicoloog Rik Berkelmans een interessante studie uit. Tijdens deze kleinschalige ‘pilot study’ testten zij de schadelijke effecten van zonnebankstraling op proefpersonen. Ultraviolette (UV) straling van de zon of van een zonnebank veroorzaakt een toename van oxidatie in het lichaam. Het zijn de reactieve moleculen die ontstaan onder invloed van UV-stralen die schade in de huid aanrichten.

Kuiper en Berkelmans beschikten over zeer geavanceerde apparatuur. Dit gaf hen de wetenschappelijke primeur om ‘live’ oxidatieve schade te meten via een afvalstof in uitademingslucht. Met de revolutionaire proefopstelling gingen de twee onderzoekers meten of ze misschien de huidverouderende oxidatieve schade bij hun proef- personen konden tegengaan. Zij verwachtten dit te kunnen doen met zogenaamde ‘antioxidanten’ zoals synthetische vitamine E en synthetische beta-caroteen.

Zeven proefpersonen kregen capsules met een mix van hoog gedoseerde synthetische anti- oxidante vitamines. De resterende 7 proefpersonen vormden de controlegroep. Zij kregen onwerkzame placebocapsules.

Nadat de proefpersonen twee weken lang antioxidanten of placebopillen geslikt hadden, gingen zij opnieuw onder de zonnebank. Tot grote verbazing van onderzoekers en proefpersonen bleken de hoge doseringen synthetische vitamines te zorgen voor een toename van de oxidatieve schade! Ze zorgden voor een sterker huidverouderend effect van UV-stralen!

Bevat nu ook natuurlijke vitamine B12!

Natural Multi (90 softgel-capsules)

Een uniek multivitamine-supplement, vol met écht natuurlijke vitamines en vrij van niet-natuuridentieke synthetische vitamines.

Enkele onderscheidende kenmerken van Natural Multi:

• Bevat écht natuurlijke vitamines en provitamines, gewonnen uit plantaardige bronnen.
• Bevat daarnaast een hoge en daarmee zinvolle dosering vitamine D3 uit wolvet.
• Bevat geen overdadige (en zelfs gevaarlijke) maar zinvolle doseringen vitamines en mineralen.
• Bevat een verstandige selectie mineralen.
• Heeft koudgeperste extra vièrge olijfolie als basis.
• De basis van olijfolie verzekert een goede opname van vetoplosbare vitamines.
• Is mild voor maag en darmen door de combinatie van softgel-capsules met olijfolie.
• Heeft een softgel-capsule op basis van visgelatine in plaats van de gebruikelijke runder- en varkensgelatine.

Natural Multi onderscheidt zich ook met wat het niet bevat:

Vrij van synthetische vitamines die verdacht worden van onder meer het bevorderen van kanker en de algemene sterftekans.
Vrij van het potentieel schadelijke mineraal ijzer. IJzer in supplementvorm kan leiden tot maag- en darmklachten, overmatige oxidatieve belasting en is de voornaamste veroorzaker van overlijden door onopzettelijke vergiftiging bij kinderen.
Vrij van potentieel schadelijke verbindingen van het mineraal chroom die in verband worden gebracht met DNA schade.
Vrij van niet-essentiële kruiden die de verdraagbaarheid van het supplement negatief kunnen beïnvloeden of negatief met medicijnen interacteren.
Vrij van N-acetylcysteïne dat slijmvliezen kan aantasten.
Vrij van gluten, melk, lactose en kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen.
Vrij van hulpstoffen zoals die in grote hoeveelheden voorkomen in tabletten en de opname van voedingsstoffen negatief kunnen beïnvloeden.

Kortom: Natural Multi is een multivitamine en multimineralen supplement dat zinvolle aanvullingen biedt en het lichaam niet onnodig belast!

-----

Synthetische vitamines kunnen schadelijk zijn!

Denkt u bij het nemen van een voedingssupplement ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. U zou bedrogen uit kunnen komen. Er zijn volop aanwijzingen dat vitamine- en mineralensupplementen in sommige situaties een negatieve invloed hebben op de gezondheid!

Toegegeven, voedingssupplementen zijn bijzonder mild als men ze vergelijkt met de bijwerkingen van veel medicijnen. Maar een medicijn wordt alleen gebruikt als er een medische noodzaak toe is. Een multivitamine- en mineralensupplement daarentegen is bij uitstek een preparaat dat juist ter ondersteuning van de gezondheid wordt gebruikt.

Onderzoek UV-straling opent de ogen

Inspanningsfysioloog Kris Kuiper is de geestelijk vader van de Natural Multi. De ontwikkeling van dit natuurlijke ‘multi’ supplement is een project geworden waar enkele jaren werk in is gaan zitten. Maar het supplement vond zijn oorsprong in een ervaring die Kuiper al opdeed tijdens onderzoek in de jaren negentig. In dat onderzoek werd getest in hoeverre synthetische vitamines de huid kunnen beschermen tegen veroudering door UV-straling. De uitkomst was een schok: de synthetische vitamines hadden precies het tegenovergestelde effect (zie kader rechts).

Voor Kuiper was dit de eerste kennismaking met de negatieve kant van synthetische vitamines. De donkere kant die deze vitamines soms kunnen hebben, is inmiddels vaker aan het licht gekomen in veel groter opgezette studies. De schadelijke effecten van vitamines lijken alleen op te treden bij synthetische vitamines en/of bij heel hoge doseringen. De natuurlijke vitamines zoals die gevonden worden in voeding, geconsumeerd in ‘normale’ hoeveelheden, zijn daarentegen onschuldig en zelfs essentieel voor een goede gezondheid.

Hoge doseringen van synthetische vitamines zijn overigens niet in alle gevallen kwaadaardig. Zo kan een superhoge dosering synthetische vitamine B12 uitkomst bieden bij mensen die een stoornis hebben in de opname van vitamine B12.

‘Meer is beter’ geldt niet voor vitamines

Wat is nou het probleem met synthetische vitamines? Allereerst is er het feit dat ze in hoge doseringen ingenomen worden. Synthetische vitamines zijn heel goedkoop te maken. Een hoog gedoseerd supplement hoeft daarom nauwelijks duurder te zijn dan een laag gedoseerde vitaminepil.

Veel mensen vallen voor het motto ‘meer is beter’. Een bedrijf dat een hoger gedoseerd supplement heeft dan de concurrent heeft daarom een niet te onderschatten marketingvoordeel. Om die reden zijn bedrijven tegen elkaar gaan opbieden met steeds hogere gedoseerde vitaminesupplementen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat die hoge doseringen gevaarlijk kunnen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een hoge dosering vitamine B6 zenuwbanen beschadigen. De veilige bovengrens voor vitamine B6 is onlangs vastgesteld op 25 mg per dag. Dat is viermaal minder dan in veel B-complex ‘forte’ supplementen en tweemaal minder dan in veel ‘luxe’ multivitamines.

Fundamenteel verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines

Behalve het gemak waarmee synthetische vitamines te hoog gedoseerd worden, is er nog een meer fundamenteel probleem. De chemische structuur van de meeste synthetische ‘fabrieksvitamines’ is niet volledig gelijk aan die van natuurlijke vitamines. Met andere woorden: synthetische vitamines zijn in veel gevallen niet dezelfde moleculen als natuurlijke vitamines!

De functie van een vitamine is gekoppeld aan de vorm van het molecuul. De werking van de verkeerd gevormde synthetische vitamines kan daarom verminderd zijn ten opzichte van de natuurlijke vitamines welke ze vervangen. Daarnaast kunnen de ‘foutieve’ moleculen bijwerkingen hebben omdat ze niet precies ‘passen’ in de stofwisselingsprocessen waarvoor ze nodig zijn.

Zo hebben epidemiologische studies een verband gevonden tussen het gebruik van supplementen met synthetische vitamine E en een licht verhoogde sterftekans. Zo’n epidemiologische studie geeft geen hard wetenschappelijk bewijs. Het geeft wel een hint dat er mogelijk iets niet helemaal in de haak is.

Een ander voorbeeld is foliumzuur. Het menselijk lichaam hoort synthetisch foliumzuur om te kunnen zetten in de actieve vitamine. Niet ieder mens is echter even efficiënt in die omzetting. Hierdoor kan synthetisch foliumzuur zich ophopen in het lichaam. Welke gevolgen synthetisch foliumzuur heeft voor de lichamelijke machinerie is niet helemaal duidelijk. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat folaatrijke voeding het risico op kanker vermindert, terwijl van synthetisch foliumzuur meerdere malen is vastgesteld dat het de kans op kanker verhoogt.

Bevat uw multivitamine natuurlijke vitamines?

De kans dat een multivitamine vrij is van synthetische vitamines is bijzonder klein. Toch zijn er veel multi’s op de markt die onterecht worden aangeprezen als ‘natuurlijke vitamines’. We zullen uitleggen hoe dat mogelijk is:

1. ‘Natuurlijk’ is geen beschermde term

We beginnen met het meest duidelijke voorbeeld. Er zijn bedrijven die de gebruikelijke synthetische multivitamines simpelweg aanduiden als ‘natuurlijk’. Dat gebeurt al jaren. De term ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd.

Overigens moeten we hier aan toevoegen dat enkele vitamines volledig natuuridentiek kunnen worden nagemaakt. Wanneer dat het geval is en de dosering niet te hoog is, dan is zo’n synthetische vitamine prima te gebruiken. Volledig natuuridentieke synthetische multivitamines bestaan echter niet. De meeste vitamines zijn namelijk niet of niet volledig natuuridentiek na te maken.

2. ‘Whole Food Vitamins’ met synthetische vitamines

Er zijn ‘natuurlijke’ multi’s die ook wel aangeprezen worden met de term ‘whole food vitamins’. Vaak bestaan deze vitaminesupplementen uit enerzijds groenten- en fruitconcentraten en anderzijds uit synthetische vitamines. Het mixen van synthetische vitamines met een (vrij kleine) hoeveelheid groenten en fruit maakt de toegevoegde vitamines helaas niet tot de natuurlijke vorm. Het is de consument meestal niet duidelijk dat het gros van de vitamines in zo’n supplement synthetisch is.

3. Synthetische vitamines verwerkt door gistcellen

Soms worden synthetische vitamines aan gistcellen toegevoegd. Men hoopt hierbij dat de gistcellen de synthetische vitamines opnemen, verwerken en daardoor meer zoals de vitamines in echte voeding maken. De gistcellen worden vervolgens verwerkt in een voedingssupplement dat het predicaat ‘natuurlijk vitamines’ krijgt. Soms wordt dit type vitamines aangeduid als ‘gefermenteerde vitamines’. De consument krijgt hierbij al snel de indruk dat het om echt natuurlijke vitamines gaat.

De opname en werking van in gistcellen verwerkte synthetische vitamines zou beter zijn dan van de reguliere synthetische vitamines. Wij kennen echter geen bewijs dat gistcellen synthetische vitamine-isomeren kunnen omvormen tot natuurlijke vormen.

4. Natuurlijke vitaminehoudende grondstoffen verrijkt met synthetische vitamines

Tot slot zijn er zogenaamd natuurlijke vitaminepreparaten waar ogenschijnlijk alleen natuurlijke grondstoffen in verwerkt zijn. Bijvoorbeeld een vitamine C-supplement op basis van een bessenextract, of een levertraan supplement dat een goede bron is van natuurlijke vitamine A en D.

Helaas is ook hier in de meeste gevallen sprake van het gebruik van synthetische vitamines. Het is niet zo dat de maker van het supplement synthetische vitamines heeft toegevoegd. Dit is echter heel vaak wel gedaan door de grondstofproducent. Om de grondstoffen een hogere concentratie vitamines te geven of een mooi afgerond vitaminegehalte, worden synthetische vitamines gemengd met de grondstoffen.

De grondstofproducent biedt zijn ‘verrijkte’ waren aan als ‘bron van natuurlijke vitamines’. De grondstoffen zijn inderdaad een bron van natuurlijk vitamines. Maar een onbekend deel ervan is alsnog een synthetische toevoeging. Let op: de grondstofproducent maakt melding van de toevoeging in haar technische documentatie. Er is dus geen sprake van bedrog.

Het bedrijf dat vervolgens een supplement samenstelt met de grondstoffen, kan zich ook volledig aan de regels houden. De supplementenmaker hoeft geen synthetische vitamines als ingrediënt te noemen maar slechts de (verrijkte) grondstof die hij van de grondstofproducent of tussenhandelaar betrekt. Hij noemt bijvoorbeeld alleen plantenextract X als ingrediënt. Het supplement kan vervolgende zonder onwaarheden gepresenteerd worden als ‘bron van’ natuurlijke vitamines. Het extract bevat immers óók natuurlijke vitamines.

Natural Multi is anders!

Over onze Natural Multi zijn we duidelijk: dit bijzondere supplement bevat alleen natuurlijke vitamines uit plantenextracten die niet zijn verrijkt met synthetische vitamines. Daarnaast bevat het een speciaal geprepareerde vitamine D3 uit het vet van schapenwol. Meer informatie over de functies en herkomst van elk van de vitamines en mineralen vindt u hieronder.


-----


DE NATUURLIJKE VITAMINES IN NATURAL MULTI: FUNCTIES EN HERKOMST

-----

VITAMINE A

560ug Provit. A, 70% ADH

Functies van natuurlijke vitamine A (beta-caroteen)

Vitamine A draagt bij aan behoud van:

• Een gezond immuunsysteem
• Een goed gezichtsvermogen
• Een gezonde huid
• Gezonde slijmvliezen
• Een normaal ijzermetabolisme
• Een normaal eiwitmetabolisme

Daarnaast biedt vitamine A:

• Bescherming van cellen tegen oxidatieve schade

Hoeveelheid en herkomst van natuurlijke vitamine A (beta-caroteen) in Natural Multi

Natural Multi bevat geen voorgevormde vitamine A (retinol). Dit supplement bevat daarentegen pro-vitamine A ofwel beta-caroteen. Het menselijk lichaam zet beta-caroteen voor een deel om in vitamine A.

Natural Multi bevat per dagdosering 3.36 mg beta-caroteen. Voor de gemiddelde mens geldt dat het lichaam hieruit 560 microgram vitamine A vormt. Dit komt overeen met 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine A.

Het beta-caroteen betrekken we van de groene zoutwater-alg Dunaliella Salina. Behalve natuurlijke beta-caroteen levert deze bijzondere alg nog 4 andere belangrijke natuurlijke carotenoïden: alfa-caroteen, luteïne, zeaxanthine en cryptoxanthine!

-----

VITAMINE B COMPLEX

Vit. B1 - 3,3mg (300% ADH), Vit. B2 - 3,0 mg (214% ADH), Vit. B3 - 5,1 mg (32% ADH), Vit. B5 - 5,7 (95% ADH), Vit. B6 - 3,3mg (236% ADH), Vit. B11 - 105 ug (52% ADH), Vit. B12 - 2,5 ug (100% ADH)

Functies van natuurlijke vitamine B complex

De groep van B-vitamines is een verzameling van wateroplosbare vitamines. De functies van de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, folaat (B11) en B12 in de Natural Multi zijn als volgt:

• Energieproductie
• Behoud van normaal fysiologisch functioneren van
- Het hart
- Het zenuwstelsel
- Het bloed
- De hormonen
- Het immuunsysteem
- De huid
- De slijmvliezen
- De celdeling
• Behoud van normaal ijzermetabolisme
• Behoud van normaal eiwitmetabolisme
• Bescherming van cellen tegen oxidatieve schade

Hoeveelheid en herkomst van natuurlijke vitamine B complex in Natural Multi

De dagdosering van in totaal ruim 20 milligram aan natuurlijke B vitamines wordt geleverd door 150 mg aan extracten van Tulsi, Citroen en Guave. De extracten bevatten naast de vitamines tal van natuurlijke stoffen die de vitamines beschermen en mogelijk ondersteunen in hun werking. De vitamine B12 wordt gewonnen uit shiitake.

vitamine B De verschillende B vitamines zijn als volgt gedoseerd:

• Vitamine B1 - 3,3 mg - 300 % ADH
• Vitamine B2 - 3,0 mg - 214 % ADH
• Vitamine B3 - 5,1 mg - 32 % ADH
• Vitamine B5 - 5,7 mg - 95 % ADH
• Vitamine B6 - 3,3 mg - 236 % ADH
• Folaat (vitamine B11) - 105 ug - 52 % ADH
• Vitamine B12 - 2,5 ug - 100 % ADH

Let op: Omdat we werken met plantenextracten, is er sprake van natuurlijke variatie in de gehaltes van de vitamines. De hierboven genoemde hoeveelheden zijn de minimale hoeveelheden.

-----

VITAMINE C

80mg, 100% ADH

Functies van natuurlijke vitamine C

Vitamine C vervult diverse belangrijke rollen in het menselijk lichaam. Vitamine C is betrokken bij de volgende processen:

• Energieproductie
• Vermindering van vermoeidheid
• Productie van collageen voor het behoud van normaal functionerende gewrichten, pezen, huid, botten, tanden en tandvlees
• Herstel van niveaus van actieve vitamine E
• Algemene ondersteuning van het immuunsysteem
• Bescherming van DNA, eiwitten en vetten tegen oxidatieve schade

Hoeveelheid en herkomst van natuurlijke vitamine C in Natural Multi

vitamine C De Indiase Kruisbes of Amla is de bron voor onze natuurlijke vitamine C. Deze vrucht bevat hoge concentraties van deze vitamine. Het extract van de vrucht bevat naast vitamine C ook de van nature in de vrucht voorkomende rutine (‘vitamine P’), ascorbigen en choline.

Natural Multi bevat per dagdosering minimaal 80 mg natuurlijke vitamine C uit 160 mg geconcentreerd vruchtenextract. Dit is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

-----

VITAMINE E

1,44-3,6mg, 12-30% ADH

Functie van natuurlijke vitamine E

Ons lichaam verbruikt zuurstof om met name vetten en koolhydraten te ‘verbranden’ en zo energie te produceren. Daarnaast maakt het lichaam ook gebruik van andere ‘vuurtjes’ om diverse processen te regelen. Al deze zogenaamde ‘oxidatieve processen’ verlopen zonder echt vuur. Figuurlijk gesproken zijn er echter wel gevaarlijke ‘vonken’. Die figuurlijke vonken zijn reactieve moleculen die vrijkomen bij de oxidatieve processen en vervolgens schade aanrichten in het lichaam. De schade die wordt aangericht noemt men ‘oxidatieve stress’.

Om de schade door reactieve moleculen te beperken maakt het lichaam gebruik van anti-oxidanten. Vitamine E is zo’n anti-oxidant. De functie van vitamine E kan als volgt worden samengevat:

• Vitamine E draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

Er zijn veel anti-oxidanten in onze voeding, maar vitamine E is essentieel. Dat wil zeggen dat het lichaam niet kan functioneren zonder deze anti-oxidant.

Hoeveelheid natuurlijke vitamine E in Natural Multi

Vitamine E bestaat uit verschillende stoffen: tocoferolen en tocotriënolen. Deze beide categorieën vitamine E bestaan in 4 varianten: alfa, beta, gamma en delta. In onze voeding spelen met name de tocoferolen een rol. Tocotriënolen komen in vrij weinig voedingsmiddelen voor en dan nog overwegend in zeer beperkte concentraties.

Ook al bestaan er diverse vormen van vitamine E, de hoeveelheid vitamine E in een vitamine supplement wordt alleen afgemeten aan de hoeveelheid alfa-tocoferol in het supplement. In de meeste supplementen is (synthetische) alfa-tocoferol ook de enige vorm van vitamine E die toegevoegd is. Natural Multi daarentegen bevat alle 4 de tocoferolen. Het is daarmee een gebalanceerde bron van vitamine E die als volgt is opgebouwd:

14% alfa-tocoferol*
2% beta-tocoferol*
60% gamma-tocoferol*
24% delta-tocoferol*

*Gemiddelde waarden

In totaal bevat Natural Multi een dagdosering van 24 mg natuurlijke gemengde tocoferolen.

Omdat de vitamine E bepaling volgens de richtlijnen alleen uitgaat van het gehalte alfa-tocoferol, komen we officieel uit op 1,44 tot 3,6 milligram ‘vitamine E’. Dit wordt vervolgens genoteerd als 12 tot 30% van de ADH. De andere 3 tocoferolen hebben echter ook ‘vitamine E activiteit’. Wanneer die activiteit wordt meegerekend komt dit overeen met de werking van ongeveer 7,8 mg natuurlijke alfa-tocoferol. Dat komt overeen met 65% van de ADH.

Herkomst van natuurlijke vitamine E in Natural Multi

De natuurlijke vitamine E in Natural Multi is geëxtraheerd uit diverse plantaardige oliën.

Bedenk dat wanneer een voedingsmiddel ‘plantaardige olie’ als ingrediënt bevat, dat dit meestal gaat om geraffineerde olie die is ontdaan van de stoffen die het haar natuurlijke kleur en geur geven. De goede stoffen inclusief vitamine E zijn er grotendeels uit verdwenen. Soms wordt vitamine E in de synthetische vorm weer teruggestopt. U zult begrijpen dat een dergelijke plantaardige olie niet de voedingwaarde heeft van de oorspronkelijke ongeraffineerde olie.

-----

VITAMINE K2

K2-MK7 30ug, 40% ADH

Functies van natuurlijke Vitamine K2

Vitamine K komt van nature voor als vitamine K1 en vitamine K2. Het menselijk lichaam kan K1 in beperkte mate omzetten naar vitamine K2. De K2 variant is voor het menselijk lichaam beter en breder inzetbaar. Er zijn daarom voorstellen gedaan om vitamine K2 te classificeren als een geheel eigen type vitamine.

Vitamine K1 en K2 dragen bij aan de volgende processen:
• Een normaal verlopende bloedstolling (de letter K komt van het Duitse woord ‘Koagulation’ ofwel samenklontering).
• Het behoud van een gezonde botstructuur

De invloed op de botten houdt verband met de regulerende invloed die vitamine K heeft op de verwerking van het mineraal calcium. Het is vooral de K2 variant die regelt dat calcium kan worden opgenomen in het botweefsel. Bij een gebrek aan deze vitamine kan het lichaam het calcium moeilijk kwijt in de botstructuur en wordt calcium op ongewenste plaatsen in het lichaam afgezet.

Herkomst van natuurlijke vitamine K2 in Natural Multi

Vitamine K1 komt voor in planten. Het veel effectievere K2 kan zoals gezegd tot op zekere hoogte door de mens gemaakt worden uit vitamine K1. Wanneer echter meer K2 uit de voeding wordt ingenomen ziet men dat het lichaam beter in staat is de calciumstowisseling te reguleren.

Vitamine K2 komt voornamelijk voor in vette dierlijke voeding zoals leverworst, eigeel en de huid van kippen (kippenvleugels/ kippenpoten). De K2 in deze dierlijke voedingsmiddelen is van het subtype MK-4.

Daarnaast zijn er gefermenteerde voedingsmiddelen die vitamine K2 bevatten. Bij deze voedingsmiddelen zijn het bacteriën die vitamine K2 maken. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten over het algemeen hoofdzakelijk vitamine K2 van het subtype MK-7.

Vitamine K1 en K2 kunnen synthetisch gemaakt worden. De natuurlijke vitamine K2 in Natural Multi is echter afkomstig van gefermenteerde sojabonen (‘Natto’). Deze vitamine K2 is van het subtype MK-7.

Hoeveelheid natuurlijke vitamine K2 in Natural Multi

Natural Multi bevat per dagdosering 30 microgram vitamine K2 van het type MK-7. Dit komt overeen met 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K (ADH). Voor een goede opname van vitamine K2 is het raadzaam Natural Multi in te nemen met een maaltijd die een redelijke hoeveelheid vet bevat. Vitamine K2 heeft voor een optimale opname meer vet nodig dan de twee capsules Natural Multi kunnen bieden.

-----

VITAMINE D3

25ug, 500% ADH

Functies van Vitamine D3

De onmisbare vitamine D3 draagt bij aan onder meer de volgende processen:
• Normale opname en verwerking van de mineralen calcium en fosfor uit de voeding
• Normaal functioneren van de spieren
• Ondersteuning van het immuunsysteem
• Behoud van gezonde botten en tanden
• Een gezonde celdeling

Vitamine D3, is dat eigenlijk wel een vitamine?!

Het is algemene kennis dat de mens vitamines opneemt uit de voeding via de spijsvertering. Daarnaast weten de meeste mensen dat ons lichaam vitamines niet zelf aan kan maken. Op deze regel is vitamine D echter een van de uitzonderingen. De mens kan zelf volop vitamine D produceren!

Het menselijk lichaam maakt vitamine D aan in de huid zodra deze aan zomers zonlicht wordt blootgesteld. Of meer precies: onder invloed van ultraviolette stralen van het type B (UVB), wordt vitamine D3 gevormd uit de stof 7-dehydrocholesterol welke in de huid aanwezig is.

Wanneer iemand in zwembroek of bikini in de zon verblijft, kan hij of zij in een korte tijd tot wel 600 microgram vitamine D3 aanmaken (ofwel 24.000 ‘internationale eenheden’). Hiervoor moet men zonnebaden totdat de huid heel licht roze kleurt. Voor iemand met een blanke huid duurt dit nog geen half uur.

Zeshonderd microgram vitamine D3 is ruim 200 maal meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Uiteraard zal dit natuurlijke mechanisme u niet met een overdosis vitamine D opzadelen. Het mooie van de productie van vitamine D3 via zonlicht is dat een overschot aan vitamine D direct weer wordt afgebroken. Zo kan de productie op een verantwoorde wijze gemaximaliseerd worden.

Het lichaam heeft niet snel teveel vitamine D3. Bij blootstelling aan zonlicht op opeenvolgende dagen, zal steeds opnieuw een grote hoeveelheid vitamine D3 geproduceerd worden. Door het bruinkleuren van de huid neemt de vitamineproductie na verloop van tijd wel enigszins af.

Een persoon met een donkere huid maakt per tijdseenheid zo’n 4 maal minder vitamine D aan dan iemand met een blanke huid. Van nature getinte mensen die op een hogere breedtegraad leven, hebben daardoor meer zonlicht nodig om een goede vitamine D status te bereiken.

Vitamine D3 kan ook uit de voeding betrokken worden. In voedingsmiddelen is vitamine D3 echter slechts in zeer geringe mate aanwezig. Er zit redelijk wat vitamine D3 in enkele vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines en forel. Er zit een beetje vitamine D3 in melkvet en er zit wat in eierdooiers.

Door de beperkte aanwezigheid van vitamine D3 in de voeding, zijn we van nature vooral aangewezen op zonlicht om te voorzien in onze behoefte aan deze belangrijke vitamine. Helaas speelt het moderne leven zich hoofdzakelijk af in huizen en gebouwen. Dit zorgt voor een zeer beperkte blootstelling aan direct zonlicht.

Het advies om zonnebrandcrème te smeren wanneer we wat langer in de zon verblijven geeft vervolgens de doodsteek aan onze vitamine D productie. Een crème met zonnebrandfactor 8 vermindert de aanmaak van vitamine D twintigvoudig! Een blik in het schap van de drogist leert overigens dat factor 8 niet eens meer van deze tijd is. De meeste zonnebrandcrèmes zijn factor 20 of hoger. Bij netjes smeren wordt hiermee de vitamineproductie vrijwel volledig lamgelegd.

Er is lang niet altijd voldoende UVB straling in het zonlicht om vitamine D te maken. Als regel wordt gesteld dat de huid pas vitamine D kan produceren wanneer de zon zo hoog staat dat de eigen schaduw korter is dan de lichaamslengte. Tijdens de herfst- en wintermaanden staat de zon te laag voor de aanmaak van vitamine D. Men ziet dan ook dat de concentratie vitamine D3 in het lichaam afneemt naarmate de winter vordert.

Een beperkte aanwezigheid van vitamine D3 in de voeding, de ‘sabotage’ van onze blootstelling aan direct zonlicht en het wisselen van de seizoenen, maakt dat veel mensen voor een voedingssupplement met vitamine D3 kiezen.

Herkomst van vitamine D3 in Natural Multi

Voor onze Natural Multi hebben we gekeken naar de mogelijke natuurlijke bronnen van vitamine D3. Vanwege de geringe concentraties vitamine D3 in de relatief dure dierlijke voedingsmiddelen is het niet mogelijk om hieruit op rendabele wijze vitamine D3 te betrekken. Gelukkig is er een slimme oplossing voor dit probleem.

Waar vitamine D3 bij mensen in de huid wordt geproduceerd, wordt dit bij dieren in de vacht of veren geproduceerd. Dieren likken hun vacht of veren om de vitamine D3 op te nemen! De oplossing die men nu bedacht heeft, is het gebruik van het vet van schapenwol (wolvet of lanoline) als bron van vitamine D.

Om de opbrengst van de vitamine maximaal te maken en een schoon product te krijgen, wordt eerst cholesterol uit het wolvet geëxtraheerd. Het cholesterol wordt daarna enzymatisch omgevormd tot 7-dehydrocholesterol. Deze speciale vorm van cholesterol die ook voorkomt in onze huid wordt vervolgens bestraald met UV-B licht. Dit zorgt voor de vorming van grote hoeveelheden vitamine D3. Dit procedé levert via de natuuridentieke UV-B bestraling de exact natuuridentieke vitamine D3 (cholecalciferol). De werking van deze vitamine D3 is dan ook precies gelijk aan de werking van de vitamine D3 die in onze huid gemaakt wordt.

Onze Natural Multi bevat 25 microgram vitamine D3 uit wolvet per dagdosering. Deze dosering wordt ook wel omschreven als 1000 internationale eenheden (i.e.). Een middagje zonneschijn zal meer vitamine D opleveren dan deze 1000 eenheden. Maar op jaarbasis vertegenwoordigt een dagelijks inname van 25 microgram vitamine D3 via onze Natural Multi een adequate aanvulling. Doordat de vitamine is opgelost in olie, wordt deze veel beter opgenomen dan wanneer ze in een droge capsule of tablet verwerkt zou zijn.


-----


MINERALEN EN SPORENELEMENTEN

We hebben uitgelegd waarom het van belang is om natuurlijke of natuuridentieke vitamines te gebruiken. Een goed multivitamine supplement bevat naast vitamines ook een aantal mineralen en sporenelementen. Net als de meeste vitamines zijn mineralen en sporenelementen essentiële bestanddelen in de voeding. Veel van deze stoffen zult u wel kennen: magnesium, calcium, ijzer, jodium enzovoort. Geen enkel levend wezen kan deze stoffen echter zelf aanmaken. Mineralen en sporenelementen komen in de voedselketen terecht door opname uit de aardbodem en uit water. Door plantaardig en eventueel dierlijk voedsel te eten, krijgt de mens zijn mineralen en sporenelementen binnen. Een beperkte hoeveelheid wordt direct uit drinkwater opgenomen.

Sommige mineralen en sporenelementen komen overvloedig voor in onze voeding. Van andere is het eenvoudiger een tekort op te lopen. Dat kan liggen aan eenzijdige voeding, geraffineerde voeding of door landbouwgrond die relatief weinig elementen bevat. Een gevarieerde voeding met vooral veel groenten, wat vlees, noten en vis en/of zeewier levert voldoende van deze essentiële voedingsstoffen.

Een fijne eigenschap van mineralen en sporenelementen is dat er geen ‘spiegelbeelden’ van bestaan zoals vaak het geval is bij synthetische vitamines. Wel is het zo dat mineralen en sporenelementen in veel gevallen sneller overgedoseerd kunnen worden dan vitamines. Het is daarom van belang dat een mineralensupplement verstandig gedoseerd is. Veel mineralen en sporenelementen hoeven niet eens te worden toegevoegd omdat ze al volop in de voeding voorkomen!

-----

MAGNESIUM

150 mg, 40% ADH

We beginnen met een belangrijk mineraal dat vaak in te geringe mate is toegevoegd aan een multivitamine en mineralen supplement. Magnesium is na calcium het meest bekende mineraal. Veel mensen gebruiken een magnesiumsupplement vanwege de duidelijk merkbare positieve invloed op het lichaam.

Functies van magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij heel veel processen in het lichaam. Magnesium draagt onder meer bij aan het volgende:

• Vermindering van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid
• Normale energieproductie
• Normaal functioneren van het zenuwstelsel
• Een goede elektrolytenbalans
• Normaal functioneren van spieren
• Normaal opbouw van lichaamseiwitten
• Behoud van een normale botstructuur en tanden
• Celdeling
• Normaal psychologisch functioneren

Type magnesium in Natural Multi

Zoals gezegd wordt magnesium veel als supplement gebruikt. Er zijn supplementen met heel uiteenlopende magnesiumverbindingen te koop. Van diverse verbindingen wordt beweerd dat ze als beste worden opgenomen. Zo zouden magnesiumcitraat en magnesiumlactaat voor zo’n 90% worden opgenomen. Magnesiumoxide daarentegen zou voor maar 25% worden opgenomen.

Wat bijna niemand weet is dat in wetenschappelijke studies de opname van magnesium altijd over een relatief korte tijdspanne gemeten is. Na een uur of 4 werden de metingen meestal al gestaakt. In een recente studie is de opname van verschillende magnesiumverbindingen gemeten over een periode van twee dagen na inname. Uit deze studie is naar voren gekomen dat magnesiumoxide even goed opgenomen wordt als de ‘beter opneembare’ vormen. Het doet er alleen veel langer over!

Magnesiumoxide kan gezien worden als een ‘slow release’ vorm van magnesium. De keuze voor magnesiumoxide in de Natural Multi was daarna snel gemaakt. Magnesiumoxide bevat namelijk wel 4 tot 6 maal meer magnesium per gram dan de meeste andere magnesiumverbindingen! Daarnaast leidt magnesiumoxide (per mg magnesium) veel minder snel tot maag- en darmbezwaren dan bijvoorbeeld magnesiumcitraat.

Natural Multi bevat met 150 mg magnesium uit magnesiumoxide een ruime dosering magnesium die voor vrijwel iedereen toereikend is.

De functie en vorm van het mineraal magnesium in magnesiumoxide zijn 100% identiek aan de magnesium zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van magnesium.

-----

SELENIUM

55 microgram, 100% ADH

Selenium is naar onze mening een zeer belangrijk sporenelement in de Natural Multi. Dat we het zouden toevoegen heeft nooit ter discussie gestaan. De enige vraag was: hoeveel en in welke vorm.

Selenium komt vooral voor in vlees, gevogelte, vis, eieren en volkoren granen. In Noord- en West-Europa zit relatief weinig selenium in de grond. Hierdoor bevat ook de voeding, zowel plantaardig als dierlijk, relatief weinig selenium.

Vanwege de lage concentraties selenium in voedingsmiddelen heeft de Finse overheid besloten dit element toe te voegen aan meststoffen. In andere Europese landen is dit helaas niet gedaan.

In de Verenigde Staten en dan vooral in het westen van het land is de grond goed voorzien van selenium. De gemiddelde Amerikaan heeft daardoor een selenium inname van ruim 100 microgram per dag. De gemiddelde seleniuminname in Europa ligt daar ver onder. In de meeste onderzochte Europese landen ligt die inname op zo’n 30 tot 60 microgram voor mensen die een omnivoor voedingspatroon hebben. De Finnen krijgen door de seleniumverrijkte meststoffen 100 tot 110 microgram selenium binnen.

Veel multivitamines of anti-oxidantsupplementen bevatten zo’n 200 microgram selenium per dagdosering. In combinatie met het selenium in de voeding brengt dit de totale dagelijkse inname erg dicht bij de bovengrens van 300 microgram per dag die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert voor een volwassen persoon.

Natural Multi bevat een geringe en veilige hoeveelheid selenium. De dosering van 55 microgram brengt u ongeveer op het niveau van mensen die voedsel eten van seleniumrijke grond.

Functies van selenium

Het menselijk lichaam gebruikt het sporenelement selenium voor diverse doeleinden. Het draagt bij aan het volgende:

• Normaal functioneren van de schildklier
• Normaal functioneren van het immuunsysteem
• Bescherming tegen oxidatieve stress
• Behoud van normaal haar en nagels
• Voor mannen: behoud van normale productie van zaadcellen

Type selenium in Natural Multi

In supplementen worden verschillende soorten selenium gebruikt. De meest gebruikte vormen zijn anorganisch seleniet, en de organische aminozuurverbindingen methyl-selenocysteïne en L-selenomethionine. Elke vorm wordt op een eigen manier verwerkt door het lichaam.

Aan Natural Multi zijn seleniumrijke geïnactiveerde gistcellen toegevoegd. Deze gistcellen bevatten alle drie de vormen: een klein beetje seleniet, een redelijke hoeveelheid methyl-selenocysteïne en een ruim aandeel L-selenomethionine. Zo worden alle selenium-afhankelijk processen in het lichaam voorzien van dit sporenelement.

De functie en vorm van het sporenelement selenium in het verrijkte gist zijn 100% identiek aan het selenium zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van selenium.

-----

JODIUM

150 microgram, 100% ADH

Jodium is voor veel mensen het belangrijkste element in de Natural Multi. U vraagt zich misschien af waarom. De reden is dat jodium van nature alleen in voldoende mate in vis, zeevruchten en zeewier voorkomt. Veel mensen eten dit soort voedingsmiddelen niet. Bijvoorbeeld vanwege de smaak of in verband met de vervuiling van zeevoedsel. Geen zeevoedsel eten resulteert ‘in principe’ in een tekort aan jodium!

In het verleden werden inderdaad veel mensen ziek door een jodiumtekort. Sinds 1942 voegt men met jodium verrijkt zout toe aan brood. Het speciale bakkerszout bevat momenteel 50 tot 65 miligram jodium per kilogram. Zes boterhammen bevatten tezamen 2,4 tot 3 gram bakkerszout. De 6 boterhammen leveren hiermee bij benadering 150 microgram jodium. Deze hoeveelheid is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Behalve dat veel mensen geen zeevoedsel eten, zijn er steeds meer mensen die geen brood eten. Voor hen is het raadzaam om jodium aan te vullen door het gebruik van jodiumhoudend zout bij het koken of door middel van een voedingssupplement.

Functies van Jodium

Jodium draagt er aan bij dat de volgende processen normaal blijven verlopen:

• Cognitief functioneren (denkprocessen)
• Energieleverend metabolisme
• Functioneren van het zenuwstelsel
• Onderhoud van de huid
• Functioneren van de schildklier
• Productie van schildklierhormonen

Type jodium in Natural Multi

Zoals gezegd komt jodium veel voor in zeevoedsel; zo is zeewier heel rijk aan jodium. Een bekend jodiumhoudend type zeewier is kelp. Gedroogde kelp wordt veel als voedingssupplement gebruikt. Omdat kelp echter veel zware metalen kan bevatten is dit niet de beste bron van jodium.

Het lichaam kan jodium in de vorm van een zout net zo goed of zelfs beter opnemen dan jodium uit kelp. Een veelgebruikte zoutverbinding is kaliumjodide. Kaliumjodide is het jodiumzout zoals die is gebruikt in Natural Multi.

In tegenstelling tot bakkerszout is kaliumjodide natriumvrij. Kaliumjodide is een geconcentreerde en effectieve bron van jodium. Twee capsules natural Multi bevatten 200 microgram kaliumjodide en leveren daarmee 150 microgram jodium ofwel 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De functie en vorm van het sporenelement jodium in kaliumjodide zijn volledig identiek aan het jodium zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van jodium.

-----

ZINK

7 mg, 70% ADH

Zink is een element dat vooral voorkomt in vlees en schaaldieren. In plantaardige voeding komt zink in veel geringere concentraties voor. Daarnaast kan het lichaam minder makkelijk zink uit plantaardige voeding opnemen.

Omdat veel mensen de consumptie van vlees minderen, hebben wij gekozen Natural Multi te voorzien van 7 milligram zink (70% ADH). Bij een voldoende hoge inname van zink zoals bij een gevarieerd voedingspatroon, geeft deze laag gedoseerde aanvulling geen overmaat aan zink. Ook bij een hoge vleesconsumptie zal een aanvulling met 7 mg zink geen probleem vormen.

Veel multivitamine supplementen bevatten een forse hoeveelheid zink. Vooral Amerikaanse supplementen in de duurdere categorieën bevatten hoge concentraties tot wel 30 mg per dag. Recentelijk is 25 mg zink vastgesteld als veilige bovengrens.

Functies van zink

Het sporenelement zink vervult zeer veel uiteenlopende rollen in het menselijk lichaam. Zink draagt eraan bij dat de volgende processen normaal verlopen:

• DNA synthese
• Zuur-base stofwisseling
• Stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten (macronutriënten)
• Cognitief functioneren
• Voortplanting (vruchtbaarheid)
• Opbouw van lichaamseiwitten
• Vitamine A metabolisme
• Behoud van normale botstructuur
• Behoud van normale huid, haar en nagels
• Behoud van een normaal testosteronniveau in het bloed
• Behoud van normaal gezichtsvermogen
• Functioneren van het immuunsysteem
• Bescherming van cellen tegen oxidatieve stress
• Celdeling

Type zink in Natural Multi

Natural multi bevat zinkgluconaat als bron van zink. In deze verbinding is zink gebonden aan gluconzuur. Dit milde zuur is een stof die verwant is aan glucose. Gluconzuur is heel goed oplosbaar en neemt zink dat eraan gebonden is heel makkelijk mee het lichaam in.

De functie en vorm van het sporenelement zink in zinkgluconaat zijn 100% identiek aan zink zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van zink.

-----

KOPER

0,5 mg, 50% ADH

Een tekort aan koper is zeldzaam. Per dag hebben we ongeveer 1 mg nodig. In Europa ligt de gemiddelde inname van koper zo tussen 1,0 en 2,3 mg per dag.

De reden dat koper is toegevoegd aan Natural Multi, is om de natuurlijke balans te bewaren met het sporenelement zink. Daarnaast geldt dat mensen die zwavelhoudende supplementen gebruiken, mogelijk een iets verhoogde behoefte aan koper hebben.

De veilige bovengrens voor koperinname uit voedsel en supplementen is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid vastgesteld op 5 mg per dag.

Functies van koper

Het sporenelement koper vervult zeer veel uiteenlopende rollen in het menselijk lichaam. Het draagt eraan bij dat de volgende processen normaal verlopen:

• Behoud van normaal bindweefsel
• Energieleverende stofwisseling
• Functioneren van het zenuwstelsel
• Kleuring van het haar
• Kleuring van de huid
• IJzertransport in het lichaam
• Functioneren van het immuunsysteem
• Bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

Type koper in Natural Multi

Natural multi bevat per dagdosering een heel klein beetje kopersulfaat. Slechts 1,2 mg van dit mineraalzout levert 0,5 mg koper, wat overeenkomt met 50% van de ADH.

De functie en vorm van het sporenelement koper in kopersulfaat zijn 100% identiek aan koper zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van koper.

-----

MOLYBDEEN

25 microgram, 50% ADH

Tekorten aan molybdeen zijn onder normale omstandigheden nooit vastgesteld. Per dag hebben we ongeveer 50 microgram nodig. In Europa ligt de gemiddelde inname van molybdeen ongeveer op 100 microgram. De reden dat dit sporenelement toch is toegevoegd, is om de natuurlijke balans te bewaren met het element koper in Natural Multi. Verder geldt dat mensen die zwavelhoudende supplementen gebruiken, mogelijk een iets verhoogde behoefte aan molybdeen hebben.

De veilige bovengrens voor molybdeeninname uit voedsel en supplementen is door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid vastgesteld op 600 microgram per dag.

Functie van Molybdeen

• Molybdeen draagt bij aan het normale metabolisme van zwavelhoudende aminozuren

Type Molybdeen in Natural Multi

Natural multi bevat per dagdosering een minuscule hoeveelheid van 77 microgram natriummolybdaat. Deze hoeveelheid mineraalzout levert 25 microgram molybdeen, wat overeenkomt met 50% van de ADH.

De functie en vorm van het sporenelement molybdeen in natriummolybdaat zijn 100% identiek aan molybdeen zoals deze voorkomt in voedingsmiddelen. Net als bij andere sporenelementen en mineralen bestaan er geen onnatuurlijke spiegelbeelden van molybdeen.

-----

SILICIUM

10 mg

Silicium is een vreemde eend in de bijt. Het heeft momenteel namelijk niet de status van essentieel mineraal. Toch bevat ons lichaam ongeveer 1 gram silicium.

Functie van silicium

Het vermoeden bestaat dat silicium betrokken is bij de productie van collageen. Collageen is een eiwit dat onder meer gewrichtskraakbeen en de huid haar stevigheid geeft. Wanneer men runderen extra silicium geeft, ziet men dat de productie van collageen in de huid toeneemt.

Een fijne bijkomstigheid van silicium, is dat het de opname van het giftige metaal aluminium in onze voeding afremt.

Type silicium in Natural Multi

Traditionele ongeraffineerde voeding bevat volop silicium. Het zit vooral in volkoren granen, groenten, fruit en ouderwetse bouillons en stoofpotjes waarin de huid of beenderen van dieren zijn verwerkt. De consumptie van geraffineerde granen, fruit in de vorm van ‘fruitdrankjes’, weinig groenten en dierlijk voedsel in de vorm van enkele spiervlees, draagt bij aan een afname van de siliciuminname.

Aan Natural Multi is 10 milligram silicium toegevoegd. Dit is een nette aanvulling op de gemiddelde dagelijkse inname van 30 milligram.

Het silicium in Natural Multi is toegevoegd in de vorm van een bamboe-extract.


-----


ENKELE MINERALEN DIE MET OPZET NIET ZIJN TOEGEVOEGD

Niet alle essentiële voedingsstoffen zijn toegevoegd aan Natural Multi. Dat is een bewuste keuze. Vaak is aanvulling niet nodig. Bij enkele elementen geven we tekst en uitleg.

-----

IJZER (bewust niet toegevoegd)

We hebben goede redenen om ijzer niet toe te voegen aan Natural Multi. Hieronder geven wij een toelichting.

IJzer is een van de bekendste sporenelementen. Het lichaam gebruikt ijzer als centraal bestanddeel van de eiwitten hemoglobine en myoglobine. Door middel van het ijzer kunnen die eiwitten zuurstof door het lichaam transporteren.

Het menselijk lichaam regelt de opname van ijzer uit de voeding naar gelang de behoefte. Ondanks de regeling van de opname zal bij de meeste mensen in de loop der tijd steeds meer ijzer worden opgeslagen. Vanwege maandelijks bloedverlies hebben vrouwen hier minder snel last van dan mannen. Het is geopperd dat de verminderde ijzerstapeling bij vrouwen mede bijdraagt aan hun hogere levensverwachting.

Omdat ‘los’ ijzer een gevaarlijk en reactief molecuul is, wordt het overschot van dit element goed ‘opgesloten’ door het lichaam. IJzer kan relatief veilig worden opgeslagen in een eiwit dat ferritine heet. Als het ferritine niveau te hoog wordt, is dat echter alsnog nadelig voor de gezondheid.

Zinvolle bloedarmoede

Soms verplaatst het lichaam extra ijzer naar het relatief veilige ferritine met als doel ijzer weg te halen uit het bloed. Een reden voor het lichaam om dit te doen is bijvoorbeeld een sluimerende infectie. De infectie kan zich namelijk uitbreiden met hulp van het ijzer uit het bloed. Door het ijzer moeilijker bereikbaar te maken houdt het lichaam de infectie onder controle.

Door de afname van het ijzerhoudende hemoglobine in het bloed voelen mensen zich vermoeid; ze krijgen bloedarmoede. Veel mensen met zo’n ‘ijzertekort’ willen dit oplossen met een ijzersupplement. Dat is in dit geval echter niet de juiste oplossing! Vaak neemt het lichaam dit ijzersupplement ook niet op. Het lichaam weet namelijk prima dat ijzer op dat moment ongewenst is. Bij onvoldoende verbetering van de bloedarmoede na gebruik van een ijzersupplement wordt in sommige gevallen overgegaan op ijzerinjecties. Mensen met een sluimerende infectie kunnen dan plots heel ziek worden.

In sommige situaties is ijzeraanvulling noodzakelijk. Bijvoorbeeld na flink bloedverlies. Het heeft dan nog echter de voorkeur om vlees te eten in plaats van ijzersupplementen te gebruiken. IJzer in supplementvorm kan namelijk darmproblemen veroorzaken.

Conclusie: Aanvulling van de voeding met ijzer in de vorm van een supplement is mogelijk schadelijk en alleen noodzakelijk in specifieke situaties. IJzer is daarom geen geschikte component van een goede multivitamine.

-----

CHROOM (bewust niet toegevoegd)

Onder voedingswetenschappers bestaat onzekerheid over het belang van het element chroom voor de gezondheid. Heeft de mens dit element wel nodig, of is het een gevaarlijk zwaar metaal?

Er is vooralsnog geen sterk bewijs dat chroom essentieel is voor lichamelijke processen. Een tekort aan chroom is bij mensen nooit onomstotelijk vastgesteld en er zijn geen vitale biochemische processen bekend waarin chroom een rol speelt.

Het is wel bekend dat chroom de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Maar een dergelijk biologisch effect is geen aanwijzing dat een stof essentieel is. De specerij kaneel kan bijvoorbeeld ook de bloedsuikerspiegel verlagen en wordt daarom veel gebruikt door mensen met diabetes type 2. Maar kaneel is zeker niet essentieel voor het menselijk lichaam.

Kleine hoeveelheden chroom komen voor in de voeding. Zowel in vlees als in plantaardige voeding. De dagelijkse inname bedraagt zo’n 50 tot 100 microgram.

DNA-schade door chroom

Veel mensen zullen zeggen: baat het niet dan schaadt het niet. Ook dat is voor chroom niet met zekerheid te zeggen. Er zijn aanwijzingen dat goed opneembaar chroom uit voedingssupplementen DNA schade kan veroorzaken. Hierdoor kan het mogelijk bijdragen aan het ontstaan van kanker.

In verband met de twijfelachtige reputatie van chroom is dit element niet opgenomen in Natural Multi.

We zijn ons bewust van het feit dat chroom enige populariteit geniet vanwege de uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Mensen die een slechte bloedsuikerregulering hebben (bijvoorbeeld diabetes type 2) raden wij aan om vezelrijk te eten en meer te gaan sporten. Vooral training met gewichten is een zeer effectieve manier om de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Chroom wordt wel gezien als onderdrukker van snoepneigingen. Mensen die de neiging hebben te snoepen kunnen wij van harte aanbevelen om in de ochtend en middag koolhydraatarme voeding te eten. Zo’n aanpassing van de voeding zorgt overigens al snel voor een gezonder en slank lichaam.

Conclusie: Aanvulling van de voeding met chroom in de vorm van een supplement is mogelijk schadelijk. Een tekort aan chroom is zeer onwaarschijnlijk. Chroom is daarom geen geschikte component van een goede multivitamine.

-----

CALCIUM (bewust niet toegevoegd)

Calcium lijkt wel het meeste besproken mineraal te zijn. Er wordt in grote campagnes gehamerd op een hoge inname van calcium omdat het een essentieel mineraal is voor de botopbouw. Alle aandacht heeft helaas niet mogen baten. Ondanks de vrij hoge calciuminname van veel Europeanen zijn er nog altijd veel mensen bij wie sprake is van ‘botontkalking’ ofwel osteoporose. Traditioneel levende volkeren met een veel lagere calciuminname dan Europeanen hebben daarentegen geen last van botontkalking.

Meerdere factoren ter ondersteuning van de botstructuur

Calcium is weliswaar een essentiële component voor de botopbouw, maar voor het behoud van een goede botstructuur moet de fysiologie van de botopbouw breder bekeken worden. Het blijkt dan dat calcium slechts 1 schakel in de keten is. De voornaamste andere factoren voor behoud van een normale botstructuur zijn vitamine D3 (bijvoorbeeld door zonlicht), vitamine K2, het mineraal magnesium en vooral beweging!

Vitamine D3 zorgt dat het calcium in de voeding beter wordt opgenomen. Vitamine K2 laat het calcium vervolgens naar de botten en tanden gaan. Magnesium is een belangrijk mineraal dat naast calcium nodig is voor de botopbouw. En beweging zorgt via belasting van de botstructuur voor het signaal dat er botopbouw plaats moet vinden. De optimale verzorging van de botstructuur kan pas plaatsvinden als aan alle voorwaarden voldaan is.

De factor beweging werkt overigens optimaal als het lichaam zichzelf moet ‘dragen’. Wandelen is daarom beter voor de botopbouw dan fietsen. Slechts één minuut touwtjespringen per dag is een sterke impuls voor behoud van botsterkte door de relatief hoge piekbelasting. Uiteraard is touwtjespringen niet voor iedereen geschikt!

Onze afweging ten aanzien van calcium

Extra calcium is niet voor iedereen noodzakelijk en daarom niet opgenomen in de Natural Multi. In een voedingssupplement dat gericht is op maximale ondersteuning van de botstructuur, is een aanvulling met calcium daarentegen op zijn plaats. Het is dan wel van belang dat de balans wordt bewaard met andere factoren. Zo’n supplement moet vooral extra vitamine K2 bevatten. Zonder vitamine K2 zou de hogere inname van calcium mogelijk kunnen resulteren in afzetting van calcium in zachte weefsels zoals bloedvaten.

Bedenk dat Natural Multi al een brede ondersteuning geeft van de botstructuur door middel van vitamine D, C, K2, het mineraal magnesium en het sporenelement zink. Samen met het calcium uit een gevarieerd voedingspatroon biedt Natural Multi een gezonde en actieve persoon voldoende voedingstoffen.

Voor ondersteuning van de gewrichten/het gewrichtskraakbeen adviseren wij glucosamine.


Waarschuwingen:


Vanwege vitamine K2 niet te gebruiken in combinatie met bloedverdunnende medicijnen die behoren tot de zogeheten ´vitamine-K-antagonisten´.

Houdbaarheid

Natural Multi is houdbaar t/m 30 juni 2025